top of page
AİLE.jpg

ÇİFT TERAPİSİ

ÇİFT TERAPİSİNE NEDEN GİDİLİR ?

Çift, Aile ve Evlilik terapisine neden, ne zaman, kimler gider sorularının cevabı aslında bir çift terapistine başvurmak için sadece baskın bir problem olmasına gerek olmadığıdır. Ancak sıklıkla; 

1- Eşlerin her ikisinin de mesleğinin olması, günümüz dünyasında genellikle kadın erkek ikisi de çalışmaktadır. Ancak her ikisinin de çalışması bazen sorun olabilmektedir. Bu sorunlar;

- Ev işlerinin paylaşılması gibi sorunlar

- Çocuk bakımı ile ilgili sorunlar

- Evin geçimi ile ilgili sorunlar

Terapi de her ikisinin de ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu ihtiyaçların karşılıklı dikkate alınması ile uzlaşma,anlaşma ve sürekli değişmenin olması mümkündür.

2- Evlilikte – ilişki de bozulma, çiftler ciddi anlaşmazlıklara  düşmelerine karşın bunları çözebilmek için gerekli olan sorun çözme ve iletişim becerilerine sahip değildirler. Eşlerin bu anlaşmazlıkları karşılıklı inada bindirmeden ilişkileri adına hem bireysel hem de birlikte danışmaya katılabilmelidirler.

Yalnızca tek bir eşle yapılan bireysel danışma ilişkiyi bozabilir. Bunun nedeni, bireysel danışma sonucu çiftlerden biri daha çok gelişirse, bu gelişim evlilik ilişkilerinde sorun yaratabilir.

3- Tek ebeveynli aileler, aileyi etkin bir biçimde geçindirmek için pek çok sorunla karşılaşabilir. Yalnız kalan ebeveyn (anne veya baba) aşırı stres altında olduğu için ailesini belki kendisini kontrol etme duygusunu kaybedebilir. Yapılacak olan danışma ebeveynlerin ve çocuğun stresini azaltabilir.

 

4- İlaç, alkol ve/veya madde bağımlılığı, ailenin bir üyesi bağımlı olduğundan ailede ki diğer üyelerde negatif etkilenirler. Burada aile danışmanlığı önemli olmakla birlikte bağımlı olan aile bireyinin bireysel terapiden geçmesi hem kendisi hem ailesi için mutlaktır.

 

5- Okulla ilgili sorunlar, çocuğun sorunları aileden kaynaklı nedenlerin sonucunda oluşum gösteriyorsa aile danışmanlığı almak gerekir. Soruna ilişkin doğru bir değerlendirme için anne,baba,okul hepsi işbirliği halinde olmalıdır.

 

6- Çocuğun/ergenin yönlendirilmesi ile ilgili sorunlar, ailede çiftler çocuklarına karşı tek bir ses olmadığı ve disipline sorunları oluştuğunda bu durum partnerlerin ilişkisini de gerginleştirebilir. Bu anlaşmazlık hemen çözülmez ise aile ve evlilikte gerginlik artar.

 

7- Yaşlı anne-babaya bakma, pek çok çiftin yaşlı anne ve babasına bakmaktan kendini sorumlu hisseder. Bu yaşlı ebeveynlerle ilişkiyi iyileştiren olduğu gibi yeni stresler de yaratabilir. Çiftlerden biri kendini bu konuda daha az sorumlu hissedebilir veya evdeki çocuk/ergen bu durumdan rahatsız olabilir. Aile danışmanlığı ile aralarındaki gerilim azaltılabilir.

*İlişkinizin getirdiği problemlerin çözümünde Uzman Psikolog desteği ile ilişki problemleri, boşanma, ayrılık sonrası, evlilik öncesi danışmanlık Kadıköy-Bağdat Caddesinde ki ofisimizde alabilirsiniz.

       

bottom of page