top of page

AĞIR DEPRESYON

depresyon tedavisi istanbul

  Ağır depresyon, kişinin yoğun bir isteksizlik, eskiden yapabildiği şeyler için enerji bulamama, keyif almama, pişmanlık ve suçluluk duyguları içinde geleceğe karşı karamsar düşüncelerin yoğun yaşandığı hayata karşı yaşama sevinci ve isteğinin azaldığı duygu durum halidir.

 

Depresyon, dünyada en sık görülen duygu durum bozukluğudur. Depresyon kişinin duygu ve düşüncelerine balta vurur ve aynı şekilde işlevselliğini de büyük oranda etkilemektedir. Depresyonda olan kişi ruhsal açıdan yaptığı dış dünyasındaki nesnelere yatırımları geri çekerek, kendi içerisinde suçluluk duyguları yaşamaktadır.

AĞIR DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Depresyonda en sık yaşama karşı isteksizlik, motivasyon bulamama, uyku problemleri gibi DSM-V kriterlerinden en az 5’inin 2 haftadır devam ediyor olması belirtilerdir. 

  • Çoğunlukla tüm gün süren çökkün duygu hali yaşar.

  • Eskiden yaptığı etkinliklere karşı ilgisi  azalır, zevk alamaz veya yapamaz.

  • Diyet yapmadığı halde önemli derecede kilo kaybı veya alımı yaşar.

  • Hemen her gün uykuya dalamama, uykudan gece yarısı uyanma veya yataktan kalkmaktan zorlanacak kadar uyku isteği yaşar.

  • Hemen her gün huzursuzluk hissi ile hareketlerinde yavaşlama, işlerine yetişememe erteleme yaşar.

  • Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybının olur.

  • Kendisini suçlu hissetme, hak görmeme duyguları yaşar.

  • Yapacağı işlerde konsantrasyon, gözünde büyümesi nedeniyle başlayamamak.

  • Hayatına son verme düşünceleri ile yaşama katlanamama.

DEPRESYONUN ALT ÇEŞİTLERİ

Majör Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon ( Postpartum Depresyon)


Maskeli Depresyon - Gizli Depresyon - Gülen Depresyon

Ajite Depresyon


Mevsimsel Depresyon

 

Melankolik Depresyon

Distimi - Kronik Depresyon

Retarde Depresyon

Depresyon genel olarak 8 çeşittir. En tehlikelisi kronik olan depresyonun diğer türlere göre tedavisi ve tamamen iyileşme oranları daha düşük, intihar girişim oranı daha yüksektir. 

DEPRESYON NE TÜR RAHATSIZLIKLAR VERİR ?

DEPRESYON EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR ?

DEPRESYONDA OLAN BİRİNE NE İYİ GELİR ? 

DEPRESYON TEDAVİSİ 

Depresyon, nadiren kendi kendine geçer ve tedavisi mutlaka psikoterapidir. Depresyon tedavi edilmez ise bir süre sonra nüks eder. Ağır depresyon hastasınn işlevselliğinde kayıplar yaratır, hayat kalitesi düşer ve kronikleşebilir. Geçmeyen depresyon için psikanalitik psieğer müdahale edilmezse en istenmeyen sonuç kişinin hayata karşı isteğinin azalması ve yoğun suçluluk duyguları ile intihar teşebbüsü görülebilir.

Depresyonda, kişi de depresyonun oluşma nedeninin başka bir ruhsal problemin sonucunda var olduğunu saptamak çok önemlidir. Eğer böyle ise depresyona neden olan ana neden üzerine çalışılmak depresif semptomlarında kaybolmasını sağlayacaktır. Depresyonun tedavi ve psikoterapisinde gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisi destekleyici olarak sürecin başında götürülebildiği gibi ana süreç psikoterapidir. Psikoterapi de kişinin dış dünyaya karşı ruhsal yatırımını geri çekmesi ile birlikte gelen bir nevi hayatın iplerini bırakmayla, isteksizlik, keyifsizlik ve suçluluk duygularının kişinin ruhsallığında oluşan nedenin terapide çalışılması ile mümkündür.

Eğer psikolojik tedavi görülmeyerek depresyona neden olan alttaki nedenler çalışılmaz ise; hayatlarında en az bir kere depresyona giren kişilerin %50’si en az 2. kez depresyona girmektedir. 2 defa depresyona girenlerin %70’i 3. kez, 3 ve daha fazla kez depresyona girenlerin ise %90’ın da depresyon kronikleşmektedir.

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'dan Ergen & Yetişkin bireylerin depresyon tedavi ve terapisi hakkında bilgi için tıklayınız.

bottom of page