top of page

1. Başlık

ZARAR VERME OBSESYONU

Başkasına ve sevdiklerine zarar verme korkusu ile ilgili takıntı, zihnine bir anda gelen, genellikle yakın sevdiği kişiler hakkında gelişen rahatsız edici, saldırganlık temalı düşünce, görüntü ya da yapma dürtüsüdür. Zarar verme isteği obsesyonu olan kişi aslında hiçbir zaman bunu istememekte bu yüzden çok yoğun bir korku ve huzursuzluk yaşamaktadır.  Örneğin, ailesinde annesine ya da babasına karşı zarar verme takıntıları yaşayan birisi bir süre sonra evin içerisindeki ortak salon, mutfak gibi alanlarda onlarla karşılaşmamak için odasına kapanabilir.

 

En sık yaşanan zarar verme obsesyonları;

  • Kendine zarar vereceğinden korkma

  • Başkalarına zarar vereceğinden korkma

  • Başkasına karşı şiddet içeren veya korkutucu görüntüler

  • Müstehcen veya hakaret edici sözler söyleme korkusu

  • Utanılacak bir şey yapmaktan korkma 

  • İstenmeyen dürtüleri yapmaktan korkma (Örneğin, birisin öldürür müyüm düşüncesi ile mutfaktaki bıçaklardan uzak durma)

  • Başkasına ait bir şeyi çalacağından korkma

  • Dikkatsizlik nedeniyle başkalarına zarar verme korkusu (Örneğin, çarpma/kaçma motorlu araç kazası)

OBSESİF İNSANLAR ZARAR VERİR Mİ

Birine ya da sevdiğine zarar verme obsesyonu olan kişiler, gerçekte hiçbir zaman kimseye zarar vermeyen hatta hayatlarında insan ilişkilerinde hep çok özenli insanlardır. Bu nedenle de takıntı kendilerini en hassas yerden yani zarar verme üzerinden vurmaktadır. En acı şekilde kişinin birlikte yaşadığı aile bireyleri üzerinden takıntı hastasını vuran obsesif düşünceler kişide yoğun bir acı ve suçluluk duygusu yaratır. İnsanlara, hayvanlara ve diğer canlılara bu kadar özenli ve düzgün davranmanın altında en ufak kendisini rahatsız edecek zarar verme ile ilgili bir düşünce bile bu kişiler için katlanılamaz derecede acı vermektedir. 

ZARAR VERME OBSESYONU NASIL GEÇER

Zarar verme takıntısı psikanalitik psikoterapi ile bilinçdışında kişinin yaşadığı suçluluk ve bu duygunun getirdiği kaygı çözülerek geçer. Zarar verme takıntısı olan kişiler, takıntısını yaşadığı yakın çevresindeki bireylerden uzaklaşma gibi yollara başvurur. Bu durum takıntı hastalığı olan kişiyi anlık rahatlasa da aslında hastalığı negatif yönde besler. Zarar verme takıntısının kesin çözümü Psikanalitik Psikoterapi alanında çalışan bir psikolog ile bu takıntıların altında yatan süreçlerim çözümlenmesidir.

bottom of page