Uzman Psikolog Ceren TATAR

Ergenlerde Kaygı Bozukluğu Tedavisi

En son güncellendiği tarih: 4 gün önce

Ergenlikte Anksiyete Normal Mi, Ergenlikte Anksiyete Belirtileri, Kaygılı Ergene Ebeveyn Olarak Nasıl Davranmalıyız, Ergenlerde Panik Atak Tedavisi ve Ergenliğin Kaygı ile ilgili ilişkisi hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulacağınız yazımızın devamı için tıklayınız.

Ergenlerde tüm kaygı bozuklukların ilaçsız kesin çözümü Psikanalitik psikoterapidir. Çünkü ergenlik dediğimiz dönem zaten duygu durumun dalgalandığı, fırtınalı geçen bir süreç ve bu sürecin kendisi de yoğun duyguları barındırır. Kaygı, öfke, endişe, sevgi tüm bu duygular ergenin yoğun bir biçimde yaşayacağı ve nasıl başa çıkacağın bilemediği duygulardır. Bu duyguların bir kısmıda ebeveynlere yöneltilerek onlardan uzaklaştığı ve sosyal çevresine yöneldiği bir dönemdir. Sınav kaygısından, panik atağa kadar anksiyetenin bir çok çeşidini içinde barındıran bir dönemdir. Ebeveynler ise çocuklarının bu kaygılarını zaman zaman anlasa da bir çözüm yolu bulmak konusunda güçlük yaşar veya ergenin bilinçdışı kaygılarını ev duygularını anlamakta zorlanır. Bu nedenle de özellikle bu alanda çalışan bir psikoterapist ile ergenin kendi duygularının temelini anlamlandırması ve çalışılması kaygı bozukluğunun çözümüdür.

Başlık #1: Ergenlikte Anksiyete Belirtileri

Başlık #2: Ergenlikte Anksiyete Normal Mi?

Başlık #3: Kaygılı Ergene Nasıl Davranılmalı?

Başlık #4: Ergenlerde Panik Atak Tedavisi


ERGENLİKTE ANKSİYETE BELİRTİLERİ

Ergenlikte anksiyete (kaygı) fiziksel ve davranışlar bazında 2 şekilde yaşanır. Tıbbi nedeni olmayan mide - bağırsak sorunları, karın ağrısı, kilo kaybı terleme, nefes alamama hissi başlıca fiziksel belirtilerdir.

Ergen için sosyal çevresinden uzaklaşarak evde kalma isteği, okul başarısında yaşanan düşüş, sürekli zihninin meşgul ve düşünceli hali anksiyete yaşayan ergenin en sık belirtileridir.

Ergenlikte Anksiyete Normal Mi

Anksiyete (Kaygı), ergenler ve tüm insanlar için tamamen normal bir duygudur. Burada önemli olan anksiyete ile anksiyete bozukluğu ise farklı şeylerdir. Kaygı hepimizin yaşaması gereken, bizi tetikte tutan bir nevi itici güçtür. Ancak kaygının çok yoğun yaşanması ise ergeni sabote eder.

Kaygılı Ergene Nasıl Davranılmalı

Kaygı yaşayan ergen için ebeveynlerinin yapması gereken ilk şey, ergenin yaşadığı bu yoğun duyguları değersiz bulmadan onu anlamaya çalışması ve sonrasında profosyonel destek için ergenlik alanında uzman bir psikologa başvurmak olmalıdır.

Ergenlerde Panik Atak Tedavisi

Panik atak, psikanalitik psikoterapi ile anksiyete tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi anksiyete ve huzursuzluk hissini rahatlatır fakat sorunu çözmez. Panik atağın altında bastırılmış bilinçdışı dürtü ve çatışmalar terapide çalışılmalıdır.

530
0