top of page
Ara

Ergenlikte Kaygı & Anksiyete

Ergenlikte Anksiyete Normal Mi, Ergenlikte Anksiyete Belirtileri, Kaygılı Ergene Ebeveyn Olarak Nasıl Davranmalıyız, Ergenlerde Panik Atak Tedavisi ve Ergenliğin Kaygı ile ilgili ilişkisi hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulacağınız yazımızın devamı için tıklayınız.


Ergenlik, fırtınalı geçen bir süreç ve bu sürecin kendisi de yoğun duyguları barındırır. Kaygı, öfke, endişe, sevgi tüm bu duygular ergenin yoğun bir biçimde yaşayacağı ve nasıl başa çıkacağın bilemediği duygulardır. Sınav kaygısından, panik atağa kadar anksiyetenin bir çok çeşidini içinde barındıran bir dönemdir. Ebeveynler ise çocuklarının bu kaygılarını zaman zaman anlasa da bir çözüm yolu bulmak konusunda güçlük yaşamaktadır.



Başlık #1: Ergenlikte Anksiyete Belirtileri

Başlık #2: Ergenlikte Anksiyete Normal Mi?

Başlık #3: Kaygılı Ergene Nasıl Davranılmalı?

Başlık #4: Ergenlerde Panik Atak Tedavisi

 

ERGENLİKTE ANKSİYETE BELİRTİLERİ

Ergenlikte anksiyete (kaygı) fiziksel ve davranışlar bazında 2 şekilde yaşanır. Tıbbi nedeni olmayan mide - bağırsak sorunları, karın ağrısı, kilo kaybı terleme, nefes alamama hissi başlıca fiziksel belirtilerdir.


Ergen için sosyal çevresinden uzaklaşarak evde kalma isteği, okul başarısında yaşanan düşüş, sürekli zihninin meşgul ve düşünceli hali anksiyete yaşayan ergenin en sık belirtileridir.


Ergenlikte Anksiyete Normal Mi


Anksiyete (Kaygı), ergenler ve tüm insanlar için tamamen normal bir duygudur. Burada önemli olan anksiyete ile anksiyete bozukluğu ise farklı şeylerdir. Kaygı hepimizin yaşaması gereken, bizi tetikte tutan bir nevi itici güçtür. Ancak kaygının çok yoğun yaşanması ise ergeni sabote eder.



Kaygılı Ergene Nasıl Davranılmalı


Kaygı yaşayan ergen için ebeveynlerinin yapması gereken ilk şey, ergenin yaşadığı bu yoğun duyguları değersiz bulmadan onu anlamaya çalışması ve sonrasında profosyonel destek için ergenlik alanında uzman bir psikologa başvurmak olmalıdır.


Ergenlerde Panik Atak Tedavisi


Panik atak, psikanalitik psikoterapi ile anksiyete tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi anksiyete ve huzursuzluk hissini rahatlatır fakat sorunu çözmez. Panik atağın altında bastırılmış bilinçdışı dürtü ve çatışmalar terapide çalışılmalıdır.

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page