Uzman Psikolog Ceren TATAR

Takıntı Hastalığı İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir

En son güncellendiği tarih: 5 gün önce

Halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hastalığı tedavisi için gerekli olan Psikanalitik Psikoterapidir. Takıntıların altında yatan duygular ve bilinçdışı çatışmalar psikoterapi de serbest çağrışım ile sözel şekilde anlamlandırıldıkça takıntılar da ilaçsız tedavisi ve kesin çözümü olur.

Takıntı Hastalığının İlaçsız Kesin Tedavisi: Psikoterapi

Öncelikle psikoterapinin OKB tedavisinde mutlak olduğunu ancak bir çok psikoterapi ekolü ve her psikoterapistin çalışma sisteminin farklı olduğunu söylemek gerekir. Bazı psikoterapi ekolleriyle çalışan psikoterapistler davranışlara odaklanırken, bazıları düşüncelere odaklanır. Bu terapi sistemleri OKB tedavisinde kesinlikle bir fayda sağlasa da OKB, Panik Atak, Anksiyete gibi hastalıkları tamamen bitirmemekte, belirli bir yere kadar kişiyi ileriye taşımakta ama sorunun çözümünü sağlamamaktadır. Bunun nedeni Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığının düşünce ya da davranışlardan değil, altta yatan dürtü ve duyguların sonucunda oluşmasıdır. Bu nedenle de Psikanalitik yönelimli psikoterapi ile OKB çözülmektedir. Daha basite indirgeyerek ifade etmek gerekirse;

Hepimizin ruhsallığının bir mekanizma olduğunu hayal ederseniz ve bu mekanizmayı çalıştıran şeyin duygu ve dürtülerimiz olduğunu bilmek gerekir. Eğer mekanizmayı çalıştıran bu 2 olguyu bastırma eğiliminde bir ruhsal yapıya sahipsek, hayatın içerisinde bu iki olguyu aktif kılacak yaşadığımız olaylar ve dönemlerde mekanizma bozulmamak için ortaya bir hastalık çıkartarak bastırabilmeye devam eder. OKB, Anksiyete Bozuklukları, Panik Atak gibi hastalıklar bu mekanizmanın korunabilmesi ve bastırmaya devam edilebilmesi için bir insanın ruhsallığının ortaya koyduğu semptomlardır. Psikanalitik Psikoterapi de ise kişiyi terapiye getiren bu hastalığın altında yatan duygu ve dürtüler dil yoluyla ifade buldukça, bu yoğun bastırma ve inkarın nedenleri anlamlandırıldığında mekaniza tekrardan eskisi gibi çalışmaya başladığı gibi bir semptoma da ihtiyaç kalmaz. Bu şekilde de OKB ilaçsız tedavisi sağlar.

Peki diğer tedavi yöntemleri başarısızlıkla sonuçlanmasının sebebi nedir?

Takıntı ile mücadele eden insanlar insanlar bilir ki; psikiyatri ilaçları, rahatlayabilmek adına telkin, şüphe duyduğu için teyit arama, OKB ile ilgili kitaplar okuma, videolar izleme ve diğer takıntının gitmesi, azalması ya da rahatlaması için OKB ile savaşırken yaptıkları herşey aslında takıntıyı geçirmemektedir. Yapılan her şeye rağmen takıntı tamamen çözülmediğinden, obsesyonlardan yorulan ve hayat kalitesi tamamen düşen insanlar Obsesif Kompulsif Bozukluğun bu nedenle de hiçbir zaman geçmeyeceğine inanmaya başladıkça takıntının pençesine de düşer.

İlaç Tedavi Neden Çözüm Sağlamaz?

Bir nevi zihin kanseri olan OKB'nin biraz da olsa rahatlaması için yıllar içerisinde belki de farklı onlarca ilaç ya da miligramı artarak devam eden dozlar ile düşünceler ve duygularla başa çıkmaya çalışmak zorunda kişiler kalır. Ancak takıntı zihinsel yani düşünce olarak gelir. Fakat takıntılar nörolojik bir hastalık ya da beyin de bir hasar olduğu için başlayan bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle de takıntı tedavisinde en sık başvurulan ilaç tedavisi yetersiz kalır. Günümüzde insanların tedavi için çözümü yıllarca hastanelerde ararken psikoterapilere başvurmamasının öncelikli 2 neden;

  • Doğru yönlendirilme ve bilgilendirme yapılmadığından psikoterapinin bilinmemesi

  • Zamansal/Maddi anlamda terapi, düzenli katılım gerektirdiğinden kişi için yük görünmesidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tedavisi, takıntı hastalığının çeşitleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

OKB'den Kurtulmak İlgili Yapılması Gereken 3 Şey Başlıklı (Kitap, Broşür, Video, Podcast) Neden Çözüm Sağlamaz?

Bunun cevabı çok basit. Takıntıların geldiği ilk zamanı hayal edin. Aslında zihninize gelen düşünce, görüntü ya da yapar mıyım dürtüsünün hiçbir zaman mantıklı ve gerçek olmadığını ama şüphe duyduğunuz anda %1 bile ihtimalin huzursuzluk hissettirdiğini hatırlarsınız. Bu obsesif düşünceyi zihninizden atabilmek içinde bir çok yol denerken bu yolda kendinizi rahatlatacak ya da takıntıyı götürmek adına bir çok metot denenir. Ancak tüm metotlar, egzersizler, doldurulan çizelgeler ne kadar doğru ve mantıklı olsa da takıntının getirdiği duygu ve huzursuzluk o kadar ağırdır ki aslında takıntının mantıksız olduğunu bilseniz de, denenen tüm metotlar yetersiz kalır. Bunun nedeni aynı ilaç tedavisinde bu hastalığın nörolojik olmadığından ilacın yetersiz kalması gibi, takıntılar düşüncelerle kendisini belli etse de bir düşünce bozukluğu değildir. Bu yüzden düşüncelerinizi değiştirmeye çalışmak ya da mantıksal dayanaklarla takıntıların üstesinden gelmek obsesif kompulsif bozuklukğa sahip bireyleri rahatlatsa da bir tedavi ya da çözüm yolu sağlamamaktadır.

İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan ofisinde Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'ın OKB alanında master tezi, hastanecilik deneyiminde çalıştığı OKB tanısı alan ve iyileşen danışanlarının yorumları, TV & Basın röportajları ve randevu almak için Anasayfa'ya dönerek incelemek için tıklayınız.

62710
0