Beden Dismorfik Bozukluk (Dismorfobi), fiziksel görünümde hiç var olmayan ya da belirgin olmayan kusurlarla aşırı derecede uğraş veya kaygı duyma ile ilgili psikolojik kökenli hastalıktır. Kimsenin bedeni tamamen kusursuz zaten değildir. Ancak BDB sahibi kişi bedenin belirli bir bölgesi veya bölgelerine dair algısı çarpıklaşır.
Dismorfik Bozukluğu tanısı komak için başlıca kriter, her gün kişinin beden algısının çarpıklaştığı bölgesi ile zihninin meşguliyeti en az 1 saat üzerinde aşırı uğraş halinde olması gerekir. Dismorfik bölge ile eğer çok fazla aşırı uğraş halinde ise bu süre gün de 3-8 saat arası sürebilmektedir. Beden Dismorfik Bozukluk, Obsesif Kompulsif Bozukluğun bir alt kategorisi içerisinde yer almaktadır.
Yapılan araştırmalar da Beden Dismorfobisi olan kişiler de ortalama çarpıklık yaşadığı bölgelerin sayısı 5 ile 7 arasında değişmektedir. En sık kaygı duyulan bölgeler arasında cilt (%80), saç (%58), burun (%39), karın (%32), diş (%30), kilo (%29), göğüsler (%26), popo (%22), gözler (%22), uyluklar (%20), kaşlar (%20), yüzün genel görünümü (%19), ufak beden yapısı (%18), bacaklar (%18), yüz şekli ya da büyüklüğü (%16), çene (%15), dudaklar (%15), kollar (%14), basen (%13), yanaklar (%11) ve kulaklar (%11) vardır.
Beden Dismorfik Bozukluğun başlıca belirtileri kişinin kusurlu hissettiği bölgelere karşı;
Aynada sık sık kontrol
Kamufle etme
Başkasıyla karşılaştırma
Dermokozmetik ürün ve estetiğe başvurma
Dismorfik bölgesine dair çevresine sorular sorma
Sosyal medya ve internette vücut algısının olduğu yerle ilgili araştırma yapma
Kusurlu hissettiği bölgeye sıkça dokunma davranışı en sık belirtilerdir.
BDB belirtilerinde kişi için karşı konulması çok güç davranışlar olarak gün içerisinde çok fazla vaktini alır. Bu davranışlar çoğu zaman kişide daha fazla kaygıya yol açar. Örneğin; bireyler aynaya baktıktan sonra kusurlarını görme, kendini başkasıyla karşılaştırdıktan sonra kendini beğenmeme gibi durumlar yaşamaktadır. BDB hastalarının büyük bir kısmı ilk olarak psikolog ve psikiyatristlerden çok dermatologlara, iç hastalıkları uzmanlarına, cerrahlara ve daha da sıklıkla plastik cerrahlara başvurmaktadırlar.