
DEPRESYON
Depresyon, kişinin yoğun bir isteksizlik, eskiden yapabildiği şeyler için enerji bulamadan, keyif almama, pişmanlık ve suçluluk duyguları içinde geleceğe karşı karamsar düşüncelerin yoğun yaşandığı hayata karşı yaşama sevinci ve isteğinin azaldığı duygu durum halidir.
Dünyada en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardandır. Depresyon kişinin duygu ve düşüncelerine balta vurduğu gibi aynı şekilde işlevselliğini de büyük oranda etkilemektedir. Kişi, ruhsal açıdan yaptığı yatırımları geri çekerek, kendi içerisinde suçluluk duyguları yaşamaktadır.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Depresyon tanısı almak için belirtilerden en az 5’inin 2 haftadır devam ediyor olması gerekir. Ayrıca bu belirtilerin klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki ve sosyal alanlarda kişinin işlevselliğini önemli ölçüde etkiliyor olması gerekir.
-
Hemen her gün, yaklaşık gün boyu süren çökkün duygu hali
-
Tüm yaşam etkinliklerine karşı ilginin azalması veya bunlardan eskisi kadar zevk alamama
-
Diyete bağlı olmaksızın, önemli derecede kilo kaybı veya kilo alımının olması
-
Hemen her gün uykusuzluk (insomnia) veya uykuda aşırı artış (hipersomnia) olması
-
Hemen her gün psikomotor ajitasyon (huzursuzluğun dışarıdan gözlenebilir şekilde davranışlara yansıması) veya psikomotor retardasyon (hareketlerde belirgin yavaşlama) olması
-
Hemen her gün yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybının olması
-
Hemen her gün değersizlik, aşırı ya da uygun olmayan suçluluk duyguları olması
-
Dikkat ve/veya konsantrasyonda belirgin azalma veya karar verme güçlüğü
-
Yineleyen ölüm düşünceleri ya da girişimi
DEPRESYON ÇEŞİTLERİ
DOĞUM SONRASI (POSTPARTUM) DEPRESYON
MASKELİ (GİZLİ) DEPRESYON
AJİTE DEPRESYON
MEVSİMSEL DEPRESYON
DİSTİMİ (SÜREGELEN DEPRESYON)
RETARDE DEPRESYON
MELANKOLİK DEPRESYON
Detaylı okumak istediğiniz Depresyon Türünün üstüne tıklayabilirsiniz.
DEPRESYON TEDAVİSİ
Depresyon, nadiren de olsa kendi kendine geçebilmektedir. Ancak tedavisi mutlak önemlidir. Çünkü; kişinin işlevselliğinde kayıplar yaratır, hayat kalitesi düşer ve tedavi edilmez ise depresyonun nüks yaratabilmesi çok yüksektir. Kronikleşebilir ve eğer müdahale edilmezse en istenmeyen sonuç kişinin hayata karşı isteğinin azalması ve yoğun suçluluk duyguları ile intihar teşebbüsü görülebilir.
Depresyonda, kişi de depresyonun oluşma nedeninin başka bir ruhsal problemin sonucunda var olduğunu saptamak çok önemlidir. Eğer böyle ise depresyona neden olan ana neden üzerine çalışılmak depresif semptomlarında kaybolmasını sağlayacaktır. Depresyonun tedavi ve psikoterapisinde gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisi destekleyici olarak sürecin başında götürülebildiği gibi ana süreç psikoterapidir. Psikoterapi de kişinin dış dünyaya karşı ruhsal yatırımını geri çekmesi ile birlikte gelen bir nevi hayatın iplerini bırakmayla, isteksizlik, keyifsizlik ve suçluluk duygularının kişinin ruhsallığında oluşan nedenin terapide çalışılması ile mümkündür.
Eğer psikolojik tedavi görülmeyerek depresyona neden olan alttaki nedenler çalışılmaz ise; hayatlarında en az bir kere depresyona giren kişilerin %50’si en az 2. kez depresyona girmektedir. 2 defa depresyona girenlerin %70’i 3. kez, 3 ve daha fazla kez depresyona girenlerin ise %90’ın da depresyon kronikleşmektedir.
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'dan Ergen & Yetişkin bireylerin depresyon tedavi ve terapisi hakkında bilgi için tıklayınız.