top of page

SAKLAMA BİRİKTİRME TAKINTISI

Saklama ve Biriktirme obsesyonu (dispozofi) olan bireyler kişi için manevi bir değeri olmasa dahi belirli bir nesneyi ya da birbiriyle bağlantısı olmayan bir çok nesneyi biriktirebilmektedir. Bu obsesyon çeşidinde dikkat edilmesi gereken, bu nesneler kişinin bir koleksiyonerlik ya da hobi için yaptığı bir şey değildir. Kişinin zihnine bir nedeni olmasa dahi biriktirmesi gerektiği düşüncesi gelir ve kompulsif eylem olarak kişi hayatında işlevselliği ve yaşam alanını kısıtlayabilecek kadar bu nesneleri biriktirebilmektedir. Bu kişiler genelde ileri de lazım olacaktır ya da bunu saklamaz ise kendisinin ya da birinin başına kötü bir şey gelebilir gibi düşünceler nedeni ile biriktirme eğilimindedirler. En sık görülen versiyonunda ise saklama ihtiyacı hissettiği nesneyi kişi eğer yapmazsa huzursuzluk duygusuyla eşlik eden kötü şeyler olacak düşüncesi sıkça kişiyi istemese ya da mantıksız bulsa dahi biriktirme davranışına kendisini itmektedir. Örneğin; çöp, kap,  kova, poşet, 2. el eşya, gazete,dergi, biblo vs. biriktirmek gibi biriktirmektedir.

BİRİKTİRME HASTALIĞI TEDAVİSİ

Biriktirme hastalığının tedavisi için kişinin ruhsallığında bu yineleyici biriktirme davranışının altında yatan duygular ve bilinçdışı çatışmalar çalışılmalıdır. Biriktirme kompulsiyonu olan kişilere 'yapma, biriktirme' demek ya da biriktirdiği nesneleri atma girişimi anlamsızdır. Bazen kompuslif biriktirme olarak herşey biriktirildiği gibi, bazı takıntısı olan kişiler ise belirli bir nesneyi sadece biriktirirler. Bu biriktirdikleri nesnenin kişinin ruhsallığında belirli bir anlamı vardır. Psikanlitik psikoterapi ile bu altta yatan duygular çalışılarak biriktirme obsesyonun tedavisi mümkündür.

Merak ettiğiniz diğer takıntı (obsesyon) türleri ve Uzman Klinik Psikolog Ceren TATAR'ın Obsesif Kompuslif Bozukluğa dair TV yayını için aşağıdaki başlıkları tıklayabilirsiniz.

bottom of page