top of page
Ara

Ağır Depresyon Belirtileri

Ağır depresyon kişinin hayatını durma noktasına getiren belirtileriyle bir duygudurum bozukluğudur. Gökyüzüne bakıp hiç bitmeyen kasvetli ve gri bir havaya sis bulutları içerisinde bakmaktır. Ağır depresyonda kişinin dünyası başına yıkılmışlık hissi, yemek yeme duş alma dagibi temel ihtiyaçları karşılamada dahi isteksizlik en sık belirtilerdir. Yataktan kalkıp tuvalete gitmek dahi zulüm gelir. İnsanın göğsüne çöken bir ağırlık hissi ile kişi ağlamak istese ağlayamaz, bağırmak istese bağıramaz noktaya gelir.


Ağır Depresyon Nedir


ağır depresyonun belirtileri

Ağır depresyon insanın duygularıyla yaşadığı ama bir nevi ruhsal ölüme eş değer ciddi bir rahatsızlıktır. Sihirli değneğin gelmeyeceği ve kendisininde çıkmak için gücü olmadığından karamsarlıkla hayattaki en basit şeye dahi ilgi kaybedilir. Dünyanın sonu kendisi için gelmiş hissettiren ağır depresyon hastaları bu nedenle de sıklıkla ölüm düşüncüleri yaşar. Ağır depresyon hastası yalnız kalma isteği, konuşmak istememe ile tek başına evinden hatta yatağından hiç çıkmak istememektir.


Ağır Depresyona Ne İyi Gelir?

Ağır depresyon kişinin yakın çevresinin baskı kurmadan yanında olması majör depresyona iyi gelen en önemli şeydir. Yakın çevresinin kişinin üstüne daha iyi olacağına inanarak 'yapabilirsin, ne oluyor, hadi artık' gibi cümlelerle gitmesi kişi için daha ağırdır.


Klasik ama işlevsiz önerilerden yürüyüş yapma, çalışma, sosyalleşme gbi tavsiyeler kişinin iyiliği düşünülerek söylense de pek iyi gelmez. Çünkü ağır depresyon kişinin kılını dahi kpırdatamayacağını hissettiği bir hastalıktır. Bu tavsiyelerle baskı kurmak kişiyi sadece daha suçlu ve anlaşılamamış hissettir.


ağır depresyon nasıl geçer

Ağır Depresyon Ne Kadar Sürer


Ağır Depresyonun bitmesi kişinin tedaviye ne kadar erken ve düzenli devam ettiğine bağlıdır. Depresyonun süresi kombine devam eden ilaç ve psikoterapi ile hızlı ve düzenli devamı ile 1-2 yıl içerisinde tamamen geçer.


Kişi bu süreci düzenli devam ettiğinde aslında bir süre sonra içindeki sis bulutu ve ağırlık hafifleyecektir. Ancak iyi hissetmek yanıltıcıdır ve iyi hissedilmeye başladığında tedavi yarıda bırakılmamalıdır. Aksi takdirde bir süre sonra ağır depresyon tekrardan gelir.



Depresyon hastalığından kurtulma yoluna dair bilgi edinmek için 'DEPRESYON' yazımıza tıklayınız.

Ağır Depresyon Nasıl Geçer


Psikanalitik psikoterapi süreci ile essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddesi içeren kombine ilaç tedavisi ile geçer. Ağır depresyonu atlatmanın en önemli yolu ise psikanalitik psikoterapiye adım atmaktır. İlaçlar sadece kişinin nörolojik olarak daha iyi hissetmesini ve adım atabilmesini sağlar. Terapi de ise depresif duygularının temelinde nelerin yattığını terapist ile anlamlandırılması, çalışılması çözümün temelinde yatar.


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page