top of page
Ara

MEVSİMSEL (BAHAR) DEPRESYON

Mevsimsel Depresyon Belirtileri ve Bahar Depresyonu Tedavisi hakkında bilmeniz gereken herşey


Mevsimsel Depresyon, en sık sonbahar ve kış aylarında gün ışığının azaldığı mevsimlerde başlar. İlkbaharın gelişi ile bahar ve yaz aylarında iyileşme gösteren bir depresyon türüdür.



Güneş ışığının azalması sonucunda depresyonda görülen seratonin salgılanması azalırken, melatonin (uyku) salgılanmasında artış olur. Seratonin azalması; halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.



Başlık #1: Mevsimsel Depresyon Belirtileri

Başlık #2: Mevsimsel Depresyon Ne Kadar Sürer

Başlık #3: Mevsimsel Depresyon Tedavisi

Başlık #4: Mevsimsel Depresyon Yaşayanlar Ne Yapabilir


 

Mevsimsel Depresyon Belirtileri


Gün ışığının azalımıyla uyuma isteğinde artış, karbonhidrat ağırlıklı yağlı ve şekerli gıdalar tüketme sonucu kilo alımı, hüzünlü ve çökkün bi ruh hali en sık yaşanan belirtilerdir.


Diğer depresyon türlerinden ayıran özelliği bu belirtilerin ilkbaharın gelişi ile azalarak bitmesidir.




Mevsimsel Depresyon Ne Kadar Sürer


Mevsimsel (Bahar) Depresyonu, genellikle sonbaharın gelmesi ile ilkbaharın başlangıcı arasında sürer. Nadiren de olsa Mevsimsel Depresyon kişi için ilkbahar başlangıçlı olabilir.




Mevsimsel Depresyon Tedavisi


Mevsimsel depresyon tedavisi Psikanalitik Psikoterapi ile mümkündür. Bahar ayları aslında bir mevsimin bitiş ve başlangıcıdır. Biten bir mevsim ve yeni bir başlangıcın depresif duygulanımlar yaratmasının altında yatan bilinçdışı süreçlerin analitik anlamda terapide çalışılmalıdır. Eğer sadece ilaç tedavisi görülürse o zaman tekrarlayıcı ve belki de etkisi artarak devam eden depresif ataklar kişinin hayat kalitesini düşürecektir.



Mevsimsel Depresyon Yaşayanlar Ne Yapabilir

Mevsimsel Depresyonun kesin çözümü psikoterapidir. Ancak sizlerde evde yapabileceğiniz ufak değişikliklerle bu depresif duygulanımların üzerinizde yarattığı etki biraz rahatlatabilirsiniz. Bunun için sizi çok zorlasa da belki alarm kurarak sabah gün ışığı ile uyanmaya gayret etmek ve akşamları erken uykuya dalmak sizi rahatlatacaktır. Bu süreçte gün ışığından ne kadar faydalanırsanız size iyi gelecektir.



Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren TATAR'ın TV & Basın röportajları, biyografisi, danışan yorumları ve randevusu için ANASAYFA'da ki başlıkları inceleyebilirsiniz.

49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page