top of page
Ara

Obsesif Kompulsif Nasıl Yendim

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), halk arasında bilinen haliyle Takıntı Hastalığı ile mücadele eden kişiler bilirler ki kişinin en hassas değerlerinden ve önem verdiği yerlerden genellikle yakalar ve zihnine yapışır. OKB ile mücadelede onlarca kullanılan psikiyatri ilacı ve artan miligramlarına rağmen hastalık zaman zaman kişinin daha rahat başa çıkabildiği bir noktaya gelse bile bir süre sonra rahatsız edici düşünce ve görüntüler tekrardan yağmur gibi gelmeye başlar. Ancak OKB nörolojik değil ruhsal yani psikolojik bir hastalıktır.


Bu nedenle de Obsesif Kompulsif Bozukluğun nasıl yendim diyen kişilerin ortak cevabı uzman bir psikoloğa başvurmak olduğunu bilmeli. Ancak her psikoloğunda çalışma sistemi farklıdır ve aynı zamanda her psikolog - psikiyatrist bir psikoterapist değildir. Doğru yerde tedaviyi aramayan günümüzde sıkça popüler ama faydasız olan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), ERP Tekniği (Exposure - Maruz Bırakma) Terapisi, EMDR, Şema gibi terapiler OKB'yi tedavi etmez. Bu terapilerle çalışan psikologlara giden hastalar bilir ki takıntıları biraz rahatlasa da aslında hastalık geçmez ya da iyi hisseden kişi bir süre sonra takıntıların hayatında tekrardan çıktığını görür.


Obsesif Kompulsif Bozukluğum Nasıl Yendim diye merak eden kişiler için Psikanalitik Terapi alanında çalışan uzman bir psikolog ve psikoterapist ile terapilere başlamalıdır. Unutmayın OKB'niz bir günde ortaya çıkmadı, iyileşme de bir grip ilacı içip iyileşmek gibi bir kaç seansta olmayacak. Eğer kişinin takıntıları çok kemikleşmiş ise ilaç tedavisi de ek ve destekleyici olarak terapi sürecinin başında birlikte götürülebilir. Ancak unutmayın, ki ilaç sadece sizi anlık olarak rahatlatır. Psikanalitik Psikoterapisine düzenli devam eden, bu takıntılarının altında yatan bilinçdışı duygu ve dürtülerini terapide anlamlandıran bireylerin bir süre takıntılarının azalmaya başladığını ve sürecin sonunda Obsesif Kompuslif Bozukluğu yendiğini görür.


1.600 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page