top of page
Ara

OKB İÇİN PSİKOLOG MU PSİKİYATRİYE Mİ GİTMELİYİM

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Hastalığında en çok sorulan soru olan ilaç tedavisi yoksa psikoterapi mi, ilaçlar çözümü ve takıntı hastalığına dair tüm sorular



Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ile yaşayan ve bu durum için bir arayışa giren insanlar bilir ki; telkin, rahatlatma çalışmaları, takıntı ile ilgili kitaplar, araştırmalar bir süre iyi gelse de çözüm ve tedaviye yönelik olmadığından yetersizdir. Peki ya tedaviye yönelik olan İLAÇ ve PSİKOTERAPİ'den hangisi OKB'de çözüm sağlamakta?


OKB nörolojik yani beyinde değil psikolojik kökenli olan ve düşünceler üzerinden vuran ruhsal bir hastalıktır. Düşüncelerimiz beynimizde işlenir ancak orada oluşmaz. Düşünceler ise aslında bu mekanizmanın tam ortasında durur. Duygularımız düşüncelerimizi, düşüncelerimiz ise davranışlarımızı şekillendirerek zincirin halkalarını oluşturur.





OKB PSİKOLOG MU PSİKİYATRİ Mİ


OKB'de asıl tedavi Psikanalitik Psikoterapi ile obsesif düşüncelerin temelinde yatan bilinçdışı bastırılmış dürtü ve duygular terapi ile anlamlandırılmaktır. Gerekli görülürse takıntısı çok kemikleşmiş bu nedenle de hayatı tamamen kısıtlanmış hatta terapiye gelmesini bile bu durumun zorlaştırdığı kişilerde ilaç tedavisi süreci başlangıçta rahatlatmak adına destekleyici ilerletilebilir.


Günümüzde ise OKB'nin tamamen beyinden kaynaklı bir hastalık sanılması, psikoterapiye ayrılması gereken zaman ve bütçe gibi kavramlar insanları daha hızlı çözüm arayışlarına sevk etmektedir. Bu nedenle de Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip bireyler yıllarca ilaç tedavisi gördüğü halde terapiye başvurmamaktadır. Ancak ilaç tedavisininde bir çözüm olmadığını, sadece bir süre iyi geldiğini ama yetersizliği sonucunda bir çok farklı ilaç ve artan dozdan dolayı akıntıya sahip bireyler ümitsizliğe düşmektedir.


Özetle; takıntılar yutulan ilaçlarla iyileşilen bir hastalık değildir. Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.

OKB Tedavisi hakkında Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'ın diğer yazıları, TV röportajlarını izlemek için tıklayınız.

2.958 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page