top of page
Ara

PANİK ATAK OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Panik Atak üzerine tıbbi diğer rahatsızlıklardan ayrımını yapabilmenizi sağlayacak Panik Bozukluk mu yoksa başka bir hastalık mı yaşıyorum sorusunun Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey


Panik Atak olduğunu anlamanın en basit ve net yolu yalancı semptomların hiç beklemediği bir anda gelerek dehşet verici düşünce, bedeninde yaşadığı his ve duyguların atak bittiğinde gerçekleşmediğidir. Kalp krizi, çıldırma, kontrolü kaybetme, nefes darlığı ve göğüs sıkışması hisleri

Panik atak bittiğinde de biter. Panik Atak geçiren kişiler başlangıçta yaşadıkları his ve düşüncelerin psikolojik nedenlerden kaynaklı olduğunu anlamaz, neden ve nasıl olduğunu bilemez.



Panik Atak Olduğunu Anlamak İçin Diğer Anksiyete Bozukluklarından Farkı


Tüm kaygı bozukluklarından ayıran en büyük özelliği olan beklenmedik anda düşünce bedensel duyumların artış Yaygın Anksiyete Bozukluğunda daha farklıdır. YAB sahibi kişiler, her an tanımlayamadığı bir şekilde huzursuz ve endişeli hisseder. Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler ise genellikle sosyal ortamlarda, kendisine göre daha otorite olarak üst insanların olduğunu hissettiği kişi ve yerlerde, kalabalık insan içerisinde gibi anlarda kaygıları tetiklenir.


Panik Atakta ise direk bir tetikleyici yoktur. Bu yüzden Panik Atak geçiren kişiler bir daha atak geçirmekten çok korkar. Bu atağın ne zaman geleceğini bilemediğinden de çok yoğun bir biçimde kaygı yaşar.


Başlık #1: Panik Atak Başlangıcı Nasıl Olur?

Başlık #2: Panik Atak Testi Nasıl Yapılır

Başlık #3: Panik Atak Sırasında Vücutta Ne Olur?


 


Panik Atak Başlangıcı Nasıl Olur ?


Panik Atak başlangıcı ilk önce kişinin bedeninde hissettiği duyumlarla kendisini gösterir. Kalp çarpıntısı, terleme veya üşüme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide problemleri, etrafından yabancılaşma hissi, baş dönmesi gibi bir çok bedensel duyum yaşar. Panik atağın bu kişi için beklenmeyen başlangıç belirtileri kişiyi yoğun bir dehşet ve kimsenin ona yardım

edemeyeceği duygusuyla daha da artar. Atağın kişi için dehşet verici felaket senaryolarının oluşmaya başlar. Kalp krizi mi geçiriyorum, nefesim yeterli gelmiyor mu, deliriyor muyum, kontrolümü mü yitiriyorum şeklindeki düşünceler kişiyi paniğe sokar. Ortalama genellikle 10-15 dakikayı geçmeyen ataklar kişi için saatler sürmüşçesine yoğun yaşanır ve atak bittiğinde kişi mental ve bedenen kendisini çok yorgun hisseder.



Panik Atak Sırasında Vücutta Ne Olur?


Panik Atak sırasında vücutta olan, adrenalin yükselmesi ile terleme, çarpıntı hissi, mide bulantısı ve baş dönme hissi yaşanır. Kişinin yaşadığı tüm bedensel duyumlar aslında gerçekte olmayıp psikolojiktir. Bu nedenle de bir çok anksiyete bozukluğuna sahip birey psikolog ve psikiyatristlere başvurmadan önce hastanelerde bir çok farklı branşa yaşadığı bu bedensel belirtilerine rağmen tıbbi bir neden bulunamaz.


Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'ın Panik Atak ve diğer Kaygı Bozuklukları üzerine kaleme aldığı yazıları, TV & Gazete röportajları ve akademik biyografisine ''Çalışma Alanlarımız'' bölümü için tıklayın.


Panik Atak Testi Nasıl Yapılır ?


Panik Atak psikologların yapma yetkisinin olduğu MMPI, Y-Bocs, SCL-90 gibi tarama envanterleri ile ölçülür. Ancak bu testler direk Panik Atağı değil, genel bir anksiyete bozukluğunu ölçümler. Diğer bir problem ise testin yapıldığı her dönemde sonuçların değişkenlik göstereceğidir. Panik Bozukluk, semptom tarama envanterleri ve psikolog/psikiyatrist görüşmesi sonucunda uzman kişinin değerlendirmesiyle yapılır.



629 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page