top of page
Ara

Panik Atak Kalp Krizine Neden Olur Mu

Panik atak geçiren hastaların en sık kalp krizi geçireceğini düşünme korkusu bu hastalığın kalp krizine de yol açıp açmayacağını düşündürür. Panik atak hiçbir zaman kalp krizi habercisi değildir. Kalp krizine yol açmaz. Bunun en önemli nedeni kalp krizinin tıbbi bir hastalık panik atağın ise psikolojik bir rahatsızlık olmasıdır.


Panik atak yaşayan kişi için bedeninde hissettiği duyumlar o kadar gerçekçidir ki; aklından o an geçen ihtimallerin gerçekleşmeside bir o kadar kesin gözüyle algılar. Bu durumda kalp krizi geçirme düşüncesiyle korkan kişinin düşündüğü ihtimali gerçek olacağını sanır. Panik atak kalp krizine yol açmaz ama sürekli kalp krizi geçireceği düşüncesine yoğunlaşmak panik atağı tekrardan yaşatır.


Panik atak tehlikeli bir hastalık değildir. Ruhsal dünyada yaşanan bilinçdışı kaygılar, kişinin düşüncelerine ve bedensel duyumlarına yanlış sinyaller gönderir. Panik atak geçiren kişiler bilir ki; hiçbir atağında düşündüğü tehlikeli düşünceler gerçekleşmemiştir.


Sürekli kalp krizi geçireceğini düşünmek psikolojik bir rahatsızlığa işaret eder. Anksiyete bozuklukları arasında yer alan Panik bozukluk hastalığı kişiyi kalp krizi geçirme ile ilgili tehlike algısı içeren düşüncelere iter. Bu düşüncelerle bedende titreme, soğuma, terleme, baş dönmesi, nefes darlığı gibi psikolojik kökenli bedensel duyumlar yaşanır.



Kalp krizi ile panik atağı ayırt etmenin en iyi yolu doktora gittiğinizde tıbbi bir neden gözükmüyorsa buna güvenmek gerekir. Genellikle kalp krizi geçirme korkusuyla acil servise, kardiyologa ve diğer tıbbi birimlere başvuran kişilere hiçbir şeyi olmadığı veya kalp krizi geçirmesine neden olacak birşeyi olmadığı belirtilir. Burada yapılan en sık hata güvenmemek ve tekrar tekrar doktora gitmek, check up'a girmektir. Kişi bu korkuları o kadar gerçek sanır ki hiçbir zaman dünyanın en iyi doktoruna da gitse ikna olmaz. Bu şekilde kısır döngüye giren hasta doğru tedavi olan psikoterapiye çok geç başvurur.


Kalp Krizi Geçirme Korkusu Nasıl Geçer


Kalp krizi geçirme korkusunu yenmek için Psikanalitik Psikoterapi yönelimli çalışan anksiyete bozukluklarında uzmana başvurulmalıdır. Her ne kadar çok gerçeki yaşanan düşünce ve bedensel hislere rağmen bu hastalık psikolojik kökenlidir. Psikoterapi sürecinde bugünkü probleme bakarak bu hastalığın nasıl geliştiğini, temellerini birlikte anlamlandırmak hastalığın geçmesini sağlar.


Yaygın Anksiyete Bozukluğu hakkında detaylı yazımız için tıklayın.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page