top of page
Ara

Saç, Kaş, Kirpik Koprama Hastalığı

Trikotillomaninin bir türü olan saç yolma bir anksiyete bozukluğudur. Saçı çekme, koparma ve yolma şeklinde ilerler. Saçını koparan kişi nedenini bildiği veya farkında olmadığı psikolojik bir kaygı yaşar. Kaygı duygusu ve rahatlama hissi kişinin saç derisi, saç kökü ve saçlarına temas ederek keyif almakla başlar. Zamanla koparma davranışı süreç içerisinde yolmaya ve bir hastalığa dönüşür.

Saç Yolma Hastalığı Tedavisi


Saç Koparma Hastalığı genellikle kadınlarda daha fazla gözükse de büyük bir fark yoktur. Genellikle ergenlik başlangıçlı olup tedavi görülmezse ömür boyu aralıklarla sürer.






SAÇ KOPARMA HASTALIĞI NEDEN OLUR


Saç koparma hastalığına sebep olan en önemli faktör kişinin koparmaya engel olduğu dönemde olan kaygı, stres, öfke veya kayıp duygularını bastıramamasıdır.


Peki bu ne demek?


Trikotillomani ve diğer kaygı bozuklukları kategorisinde olan hastalıklar aslında suyun görünen yüzüdür. Kişinin ilişkileri, psikolojisi, sosyal hayatı ve tüm yaşam kalitesi düştükçe hastalığı fark eder ancak bu hastalık görünecek noktaya gelene kadar aslında suyun altında kişi görmese dahi bekliyordu.


TRİKOTİLLOMANİ SEBEPLERİ NELERDİR ?


Trikotillomaniye stres, kaygı, üzüntü, öfke gibi duyguları bilinçli ya da bilinçdışı şekilde tetikleyen dönem ve olaylarda saç yolma hastalığı tetiklenmesi sebep olur. Bu nedenle de çoğunlukla koparma hastalığı ergenlik başlangıçlı olup ergenin kendisi için ergenlik zaten başlı başına tüm duygularını yoğun bir biçimde yaşamasına neden olur.


SAÇ YOLMA HASTALIĞI İÇİN İLAÇLAR NELERDİR?

Saç koparma hastalığı için anksiyolitik ve antipsikotik ilaç tedavisi uygularnır. İlaç ile nörolojik olarak NARI, SSRI, SNRI inhibitörleri ile beyinde bu enzimlerin birikmesi kişinin daha az takılmasını sağladığı gibi, duygularının yoğunluğunu haffilettiği için koparma ve yolma davranışına iyi gelir.


Saç koparma da ilaç tedavisinin dezavantajı ise hastalığı tamamen geçirmez. Kişi ilaç kullandığı sürece bu kaygılar baskılandığı için rahatlama sağlasa da ilacı bıraktıktan sonra hayatında kaygılarını tetikleyecek ilk dönemde tekrardan meydana gelir.




64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page